Historie

Een dweilorkest kun je het haast niet noemen, wanneer je beseft dat het gewoon een vriendengroep is die muziek maakt. De Opbloasband, in 2017 tien jaar oud. Begonnen met ongeveer 11 personen waarvan 8 mensen nog steeds bij de club zitten. Dit geeft natuurlijk al wel iets aan over de gezelligheid binnen de club. Want als je niet uit gaat van de wisselingen in de eerste paar maanden na oprichting, is de club alleen maar groter geworden zonder dat er veel mensen weg zijn gegaan. De club leeft.

Het begon allemaal met de volgende mail:

Hoi,
Jullie hebben er allemaal wel wat van gehoord, het plan is om een dweilorkest op te starten. Dit gaat natuurlijk niet zonder eerst met elkaar te overleggen. Dus daarom gaan we dat eerst doen. En wel op Zaterdag 17 november om half 7 Bij de Fam. Ebbers Als je niet kunt moet je even mailen.
Tot zaterdag hoop ik!!
Groeten, Ruben Berenden

Het orkest was opgericht en een week later was de eerste repetitie een feit. Patrick en Maria hebben toen hun uiterste best gedaan om een hand vol muziek op de lessenaar te krijgen en een start te maken. Al snel hadden zij dan ook ons eerste optreden geregeld bij de Foekepot tijdens de pronkzitting. Alleen was er nog een naam nodig… Na de meest vreemde namen was de keus uit: Blaosontsteking of Opblaosband. Uiteindelijk heeft Paul Buiting de naam Opbloasband op de grote trom gezet en toen was het besluit genomen. Dat de O en de A andersom moeten, weten we. Maar terug gaan we niet.

De jaren daarna begon de Opbloasband pas echt te groeien. Er kwamen steeds meer optredens en ook meer leden. Zo was er bijvoorbeeld afgesproken dat er geen vrouwen bij mochten. Die regel werd vrij snel verbroken. Mede hierdoor staat er nu een club van bijna 20 personen. Ook hebben we de kleurrijke tuinbroek ingeruild voor bedrukte polo’s in verschillende kleuren. We zijn zelfs twee jaar hofkapel van CV de Foekepot geweest. Maar genderneutraal dat wij zijn, wilden wij ons niet binden aan één vereniging. De Foekapel (met veel overeenkomende muzikanten) heeft het stokje daar overgenomen. In 2018 is BMW opgericht. Zij verzorgen voor de Metworst de muzikale klanken. Dus wel buutavonden, maar niet onder de naam Opbloasband.

Daarover gesproken, behalve dat het een genderneutraal orkest werd dat niet verenigingsgebonden is, komen de muzikanten van de Opbloasband overal vandaan. De oorsprong ligt in Silvolde, maar de muzikanten zwerven rond in het hele land: Ulft, Terborg, ’s Heerenberg, Enschede, Utrecht, Groningen, Gaanderen, Vorden, Schalkhaar en zelfs de Kroezenhoek. Daarnaast ook bij verschillende verenigingen. De Opbloasband brengt mensen bij elkaar!

En hoe zit dat nou met Sinterbrass? Sinterbrass is ontstaan uit de Opbloasband met als idee om de jeugd alvast te betrekken bij de Opbloasband. Dit clubje is steeds groter geworden en is nu een pietenband apart. Ook hier spelen veel overeenkomende muzikanten in maar ook veel vreemden voor de Opbloasband. De club staat onder leiding van Patrick en samen weten ze er ieder jaar weer wat leuks van te maken. Veel jeugdleden hebben we er trouwens niet mee aangetrokken, maar gezellig is het wel.

In de afgelopen jaren hebben we ook een aantal leden hoogheid mogen noemen, vanwege hun taak bij carnavalsverenigingen. Hieruit is een eigen pronkzitting binnen de Opbloasband ontstaan, waar we onze eigen prins bekend maken: Prins Knakworst (lang verhaal). Dus mocht je op onze Facebookpagina iets over knakworsten zien, dat dus.

Na al die jaren kunnen we zeggen dat we iets super moois hebben opgebouwd! We hebben ieder jaar leuke optredens en iedere zaterdag mogen we nog in de oude slagwerkwinkel van Ebbers repeteren. Dat gebeurt dan ook met veel plezier. Het niveau ligt een stukje hoger, maar ook de gezelligheid en het alcoholpercentage. Zoals ik al zei: ‘je kunt het eigenlijk niet eens een dweilorkest noemen.’