Historie

Een dweilorkest kun je het haast niet noemen als je beseft dat het gewoon een vriendengroep is die muziek maakt. De Opbloasband, nu tien jaar oud. Begonnen met ongeveer elf personen waar van acht mensen nog steeds bij de club zitten. Dit geeft natuurlijk al wel iets aan over de gezelligheid binnen de club. Want als je niet uit gaat van de wisselingen in de eerste paar maanden na oprichting, is de club alleen maar groter geworden zonder dat er veel mensen weg zijn gegaan. De club leeft.

Het begon allemaal met de volgende mail:

Hoi,
Jullie hebben er allemaal wel wat van gehoord, het plan is om een dweilorkest op te starten. Dit gaat natuurlijk niet zonder eerst met elkaar te overleggen. Dus daarom gaan we dat eerst doen. En wel op Zaterdag 17 november om half 7 Bij de Fam. Ebbers Als je niet kunt moet je even mailen.
Tot zaterdag hoop ik!!
Groeten, Ruben Berenden

Het orkest was opgericht en een week later was de eerste repetitie een feit. Patrick en Maria hebben toen hun best gedaan om een hand vol muziek op de lessenaar te krijgen en een start er aan te maken. Al snel hadden hun dan ook ons eerste optreden geregeld bij de Foekepot tijdens de pronkzitting. Alleen was nog een naam nodig. Na de meest vreemde namen was de keus uit: Blaosontsteking of Opblaosband. Uiteindelijk heeft Paul Buiting de naam Opbloasband op de grote trom gezet en toen was het besluit genomen. Dat de O en de A andersom moeten, weten we. Maar we gaan nu niet meer terug.

De jaren daarna begon de Opbloasband pas echt te groeien. Er kwamen steeds meer optredens en ook meer leden. Zo was bijvoorbeeld afgesproken dat er geen vrouwen bij mochten. Die regel is gebroken. Mede hierdoor staat er nu een club van bijna 20 personen. Ook hebben we de kleurrijke tuinbroek ingeruild voor bedrukte polo’s in verschillende kleuren. We zijn zelfs twee jaar hofkapel van CV de Foekepot geweest. Maar genderneutraal dat wij zijn, wilden wij ook niet aan één vereniging gebonden zijn. De Foekapel (met veel overeenkomende muzikanten) heeft het stokje daar overgenomen. Wel buutavonden, maar niet onder de naam Opbloasband.

Daar over gesproken, behalve dat het een genderneutraal orkest werd wat niet vereniging gebonden wou zijn, komen de muzikanten van de Opbloasband overal vandaan. De oorsprong ligt in Silvolde, maar de muzikanten komen ook uit Ulft, Terborg, Lobith, ’s Heerenberg, Enschede, Utrecht, Groningen, Gaanderen en zelfs de Kroezenhoek. Daarnaast ook uit verschillende verenigingen. De Opbloasband brengt mensen bij elkaar!

En hoe zit dat nou met Sinterbrass? Sinterbrass is ontstaan uit de Opbloasband met als idee om de jeugd alvast te betrekken bij de Opbloasband. Dit clubje is steeds groter geworden en is nu een pietenband apart. Ook hier spelen veel overeenkomende muzikanten in maar ook veel vreemden voor de Opbloasband. De club staat onder leiding van Patrick en samen weten ze er ieder jaar weer wat leuks van te maken. Veel jeugdleden hebben we er trouwens niet mee aangetrokken, maar gezellig is het wel.

In de afgelopen tien jaar hebben we ook een aantal leden hoogheid mogen noemen vanwege hun taak bij de carnavalsverenigingen. Hieruit is een eigen pronkzitting binnen de Opbloasband ontstaan waar we onze eigen prins: Prins Knakworst (lang verhaal) bekend maken. Dus mocht je op onze Facebookpagina iets over knakworsten zien, dat dus.

Na tien jaar kunnen we zeggen dat we iets super moois hebben opgebouwd. We hebben leuke optredens ieder jaar en iedere zaterdag mogen we nog in de oude slagwerkwinkel van Ebbers repeteren en dat gebeurd dan ook met veel plezier. Het niveau ligt een stukje hoger, maar ook de gezelligheid en het alcoholpercentage. Zoals ik al zei: “je kunt het eigenlijk niet eens een dweilorkest noemen”.